Fotouitje zaterdag 19 januari 2019

 Registratie gesloten
 
8
Categorie
Fotouitjes
Datum
2019-01-19 10:00 - 17:00

 

Op 19 januari 2019 gaan we naar het Nationaal fietsmuseum Velorama in Nijmegen. Het gebruik van een statief is toegestaan. Echter fototassen dienen te worden opgeborgen op een veilige plaats. Het adres van het museum is:

Waalkade 107

6511 XR Nijmegen

Website: www.velorama.nl

Parkeren kan in de parkeergarage Kelfkensbos. Als je de uitgang Voerweg neemt is het 200 m lopen naar het museum.

 

In het Nationaal Fietsmuseum Velorama is de grootste en belangrijkste fietscollectie ter wereld ondergebracht. De collectie is vooral gericht op de periode van vóór 1900. Na 1900 worden uitsluitend speciale - en rijwielen van bekende mensen tentoongesteld.

Op de begane grond vindt u de loopfietsen (draisines),  bottenschudders (vélocipèdes) en de eerste houten hoge bi’s. Verder een collectie van drie- en vierwielers in vele verscheidene uitvoeringen. In deze driewielers en vierwielers, welk hoofdzakelijk zijn gemaakt tussen loopfiets en bottenschudder,  zijn wij gespecialiseerd. De meeste van deze rijwielen hebben houten wielen voorzien van stalen velgen. Verder een vitrine met memoribilia.

 

Op de eerste verdieping vindt u de collectie hoge bi’s, met een model met een voorwiel van wel 60”. Daarnaast een uitgebreide collectie high wheel safetys modellen om de hoge bi veilig te maken. U vindt er ook een “dicycle”, een fiets met twee wielen naast elkaar. Na de hoge bi gaat de ketting  naar het achterwiel en ontstaat de huidige fiets. Wij geven een duidelijk overzicht van deze belangrijke periode. De meeste rijwielen op deze verdieping zijn voorzien van massieve rubberen banden. In de diverse vitrines ziet u de ontwikkeling van de rijwielverlichting, speelgoed, accessoires, fotografie en een rariteiten kabinet.

 

velorama2Op de tweede verdieping zijn de luchtbandfietsen te zien. Niet de gewone luchtbandfietsen maar speciale modellen met vreemde framevormen met afwijkende technieken. Daarnaast is er een speciale afdeling oorlogsfietsen, deze zijn ondergebracht is een panorama. Onder dit panorama vindt u onze collectie lig- en vouwfietsen. Ook is er aandacht voor rijwielen van bekende personen, zo is er de fiets van Wim van Est waarmee hij in het ravijn stortte tijden de Tour de France. Zo zijn er koninklijke rijwielen te zien. In de vitrines vindt u de ontwikkeling van diverse accessoires en onderdelen. Alles opgeluisterd met een display met “Piet Pelle op zijn Gazelle”

 

 

 

 

Na het museumbezoek is een bezoek aan het Valkhofpark en/of het Hunnerpark zeer de moeite waard. De Waalkade biedt een mooi uitzicht op de Waal. Ook kan er gewandeld worden naar het Ooyseschependom. Een en ander uiteraard ijs en weder dienende.

 

Het verzamelen is om 10:30 uur bij de ingang van het Nationaal fietsmuseum Velorama, daarna afhankelijk van het weer, fotograferen in het park en/of langs de de Waalkade.

 

 

Geef op de site even aan of je mee wilt rijden, of dat je iemand mee wilt nemen.

Let op de site ook even op of je aangevinkt hebt of je anoniem wilt blijven of niet natuurlijk. Als je als anoniem in de deelnemerslijst staat is lastig voor de overige deelnemers. Het met elkaar rijden is dan lastig af te stemmen.

 
 

Alle datums

  • 2019-01-19 10:00 - 17:00

Powered by iCagenda